Deski do krojenia

Jakie przybory powinny znaleźć się w każdej kuchni? Bez wątpienia zaliczymy do nich sztućce, talerze, garnki, a także deski do krojenia. Jak wybrać najlepszy produkt, który spełni nasze oczekiwania? Najważniejszą cechą, która sprawi, że przekonamy się do zakupu konkretnego modelu, jest wysoka jakość. Elementy wyposażenia kuchni należą do często użytkowanych, z tego względu, kupując łyżki, noże i miseczki zawsze zwracamy uwagę na materiał, z którego zostały wykonane. A jakie deski do krojenia wybrać?

Aktywne filtry

Filtruj według

Cena

Cena

  • 9,00 zł - 13,00 zł

Dostępność

Dostępność

Kształt - Rodzaj

Kształt - Rodzaj

Deski do krojenia wykonane z różnych materiałów

Mamy do dyspozycji plastikowe, szklane, marmurowe oraz drewniane. Niezależnie od tego, na jaki materiał padł Twój wybór, z pewnością zależy Ci, aby deska do krojenia posłużyła Ci przez długi czas. Najchętniej kupowanymi modelami są deski drewniane. Nie będą wpływać na ostrze noża oraz same nie ulegną szybkiemu zniszczeniu. Z kolei zaletą desek wykonanych z tworzywa sztucznego będzie łatwość ich czyszczenia - możesz bez obaw umyć je w zmywarce bez obaw o uszkodzenie. Masz do wyboru różne warianty kolorystyczne, co sprawdza się, jeśli zależy Ci na aranżacji kuchni w jednym dominującym kolorze. Możesz na co dzień używać różnych kolorów desek do różnych produktów spożywczych - mięsa, pieczywa czy warzyw. Jednak deski z tworzywa nie należą do trwałych propozycji. 

Natomiast wysoką trwałością odznaczają się modele szklane. Dostępne w różnych kolorach i wzorach z motywem kwiatów, warzyw czy owoców. Jednak sprawiają one, że noże szybciej się tępią. Warto stosować na nich noże z ostrzem ceramicznym. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku desek marmurowych. Wyglądają niesamowicie elegancko, ale są ciężkie, a przez to dość nieporęczne. Jednak deski szklane, jak i marmurowe zazwyczaj mają spełniać rolę estetyczną i to na nich podawane są przekąski.

Drewniane deski do krojenia

Wiemy już, że drewniane deski do krojenia są wyjątkowo łaskawe dla naszych noży i nie wpływają na zmniejszenie ich ostrości. Kolejną zaletą drewnianej deski do krojenia będzie jej antybakteryjna powłoka. Ponadto sama deska będzie odporna na regularne użycie ostrych narzędzi. Oczywiście, codzienne krojenie produktów spożywczych przyczyni się do pojawienia się drobnych szczelin, ale ulegną one samoistnemu zasklepieniu. Dzięki temu drewniane deski do krojenia będą służyć Ci przez wiele lat. Najczęściej są one wykonane z drewna bukowego, dębowego, orzechowego lub powstające jako efekt sprasowania trzciny bambusowej. Warto mieć świadomość, że regularna dbałość o drewnianą deskę zdecydowanie zwiększy jej żywotność. Dbaj o oczyszczanie deski, ponieważ drewno może zbierać zapachy i przenosić je na kolejne produkty spożywcze. Bezpośrednio po jej umyciu osusz za pomocą ręcznika papierowego i odłóż w miejsce pozbawione wilgoci. Do konserwacji powierzchni drewnianej deski możesz użyć oleju kokosowego lub oliwy z oliwek.

Deski do krojenia w roli dekoracyjnej

Możesz wybrać kilka różnych desek do krojenia - w mniejszych bądź większych rozmiarach. Zbyt mały model może okazać się niewystarczający np. do krojenia dużego bochenka chleba. Zadbaj również, aby duża deska zmieściła się w szufladzie lub szafce, w której będziesz mógł ją swobodnie przechowywać. Decydując się na zakup konkretnej deski do krojenia, pamiętaj, że może ona pełnić nie tylko rolę praktyczną, ale również dekoracyjną. Na drewnianej desce z powodzeniem może podać pokrojone sery, owoce czy przygotowane przystawki. Możesz wybierać spośród niecodziennych kształtów, jednak nie zapominaj o tym, że deska ma być przede wszystkim wygodna w codziennym użytkowaniu. Jeśli dodatkowo nadaje się do serwowania dań na przyjęciach - niech to będzie jej kolejną zaletą.